Marka-Nedir?
Marka, bir kişi ya da firma tarafından üretilmekte olan ürün veya hizmetlerin diğer kişi veya firmalarınkinden ayırt edilmesini sağlamak üzere kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, logo, arma, desen vb. her türlü işaret veya bunlardan birkaçının bileşimi marka olarak nitelendirilir. Bu noktada önemli olan ‘ayırt edicilik’tir. Yani isminiz piyasada bulunan benzer ürün ve hizmet sunan diğer isimler ile bağdaştırılmayacak şekilde özgün olmalı. Benzer olması halinde haksız rekabet durumu söz konusu olacaktır. Tüketici açısından bakıldığında da insanlar taklit olan şeyleri sevmez..
Marka tescili bir süreç ifade eder. Öncelikle tescil etmek istediğiniz ismin marka sınıfları içerisinden hangisinde yer aldığını tespit ederek marka sorgulama işlemi yapmalısınız. Ardından bir ön araştırma yaparak gerekli belgeleri hazırladıktan sonra tescil işlemlerini başlatabilirsiniz.
Sorgulama işlemini marka tescil sorgulama sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.
Markanın Önemi
Marka, üretilen mal veya hizmetin müşteride yarattığı bir algı biçimi olarak pazarlamanın temelini oluşturur. Müşterilerin kafasında ürünler bir süre sonra bu isimle birlikte konumlanır. Bu açıdan marka da aslında bir üründür. Markalar sayesinde üretilen ürün ve hizmetlere kurumsal bir kimlik kazandırılır. Tüketicinin zihninde yer edilerek duygusal bir bağ kurulur. Müşterinin gözünde bir imaj oluşturulur. Bir isim tüketicinin zihninde olumlu rollerle yer ettiği ölçüde müşteri sadakati kazanır. Yani bir kişi bir markaya ait ürünü/hizmeti kaliteli, zevkine uygun buluyorsa o markayı sürekli olarak talep eder. Bu sebeple büyümek ve yayılmak isteyen firmalar markalaşmaya çok önem verir. Çünkü marka tek başına bile büyük değerler ifade eder. 2015 yılının verilerine göre; Apple (170,276 Milyar $), Google (120,314 Milyar $), Coca Cola (78,423 Milyar $), Microsoft (67,670 Milyar $) ve IBM (65,095 Milyar $) müşteride yarattığı sağlam algıyla dünyanın en değerli markaları olarak başı çekmiştir. Örneğin; Apple yaklaşık 82 milyar dolarlık bir mal varlığına sahip olduğu halde isim değeri bu varlığın iki katından daha fazladır. Bu durum markanın önemini yeterince ortaya koymaktadır.
Markanın bir yönü de mülkiyetle alakalıdır. Firmalar bu sayede hem ulusal hem de uluslararası alanda bir yandan tanınmışlığını korurken bir yandan da sektördeki rakipler tarafından taklit edilmenin önüne geçmiş olur. Bir marka için tescil edilmiş işaretler aynı şekilde başka bir markanın tescili için kullanılamaz. Aynı zamanda bir markayla ilişkilendirme ihtimali bulunan benzer işaretleri de, benzer mal üreten veya hizmet veren başka biri/şirket kullanamaz. Elinizde markanıza ait marka tescil belgesi varsa bu gibi haklarınız ihlal edildiği anda yasal yollara başvurabilirsiniz.
Marka Ne İşe Yarar?
- Firmanın ürettiği mal ve hizmetlere kurumsal bir kimlik kazandırır.
- Haksız rekabeti önler.
- Satışlardaki istikrarı sağlayarak kalıcılığı arttırır.
- Firmanın büyüme potansiyelini arttırarak yayılmasını sağlar.
- Rekabetin olmazsa olmazıdır.
- Fiyatlandırma özgürlüğü sağlar ve nakit akışını arttırır.Tüketici haklarının korunmasını sağlayarak müşteri memnuniyetini arttırır.
Marka İsimleri ve Logoları Nasıl Bulunur?
Logo ve isim bulma sıfırdan oluşturma ve tasarlama ile olur. Yani sizi bekleyen hazır bir şey yoktur. Bir isim düşünmeli ve sizden önce birinin tescil edip etmediğini araştırmalısınız. Veya öyle bir logo tasarımı yapmalısınız ki, piyasada bulunan herhangi bir logoyu andırmayan özgün bir şey olmalı. Kullanmak istediğiniz isim veya logonun özgünlük durumu ve itiraz alıp almayacağı konusunda danışmanlarımız sizi yönlendirecektir.
Logo ve isim sürecinde bir strateji oluşturulmalıdır. Öncelikle markanın ne olduğunu tam anlamıyla biliyor olmalısınız. Bunun yanı sıra anahtar niteliğindeki diğer soruların yanıtlarını da net bir şekilde verebilmelisiniz: Marka ne işe yarar, özellikleri nelerdir? Ardından rakiplerinizi araştırmalı ve analiz etmelisiniz. Sektör için trend olan kelimeleri araştırarak markanızda yer verebilirsiniz. Fakat diğer markalarla benzer olmayacak veya çağrışım yapmayacak şekilde farklı olmalı. İsim bulma yaratıcılık gerektiren ve ciddiye alınması gereken bir süreçtir.